זוגות רבים אשר מחליטים לסיים את מערכת הנישואין שלהם ולהיפרד, בוחרים שלא לעבור את המסע המטלטל והקשה של הגירושין כמו שאנחנו שומעים ומכירים מהסביבה, תקשורת ואפילו מהקולנוע (דוגמא לכך יכולנו לראות בסרט הידוע "קרמר נגד קרמר") אלא לפנות להליך הרבה יותר פשוט ונעים של גירושים בהסכמה.
תהליך גירושים בהסכמה הוא תהליך בו בני הזוג, בשיתוף עורך דינם, מגיעים להסכמות ביניהם בשורה של נושאים שקשורים להליך הגירושין ובכך הם נמנעים מלערב בתי משפט ובתי דין בנושא. הרבה פעמים תהליך ההסכמות מתבצע לפני שבני הזוג נכנסים להליך של גישור, הליך אליו הם פונים בהסכמה או אחרי שהם נשלחים אליו מטעם בית המשפט, בשביל לחסוך את ההליך המשפטי. לעתים לא נדרש כלל הליך של גישור אלא יש הסכמה מוקדמת בין שני הצדדים לגשת להליך של גירושים בהסכמה במקום לפנות לבתי משפט. גם עורכי דין רבים ימליצו לבני הזוג לפנות להליך שכזה.
מדוע עדיף לפנות להליך גירושין בהסכמה?
א. ראשית, ההליך חוסך עוגמת נפש רבה הן לבני הזוג והן לילדים. במקום שהם יצטרכו להתמודד עם דיונים ארוכים וקשים בבית משפט, הם מגיעים להסכמות ששני הצדדים שותפים להן ויכולים לחיות איתן בשלום.
ב. עצם העובדה ששני הצדדים מגיעים להסכמות יוצר להם אינטרס לקיים אותן. כשהדיון הוא משפטי, אז הרבה פעמים נוצר אנטגוניזם כלפי הצד השני וכלפי התהליך.
ג. בסופו של דבר גירושים בהסכמה, למרות שמדובר בגירושים מאפשרים להמשיך ולקיים מערכת יחסים תקינה וטובה בין הצדדים גם אחרי שהם נפרדים.
על מה צריך להסכים ומה זה אומר מבחינה משפטית?
ישנם מספר נושאים שצריכים לדון עליהם בתהליך ולהגיע לגביהם להסכמות.
- חזקת ילדים – יש לקבוע כיצד ייראו הסדרי הראיה והמשמורת.
2. חינוך הילדים והתוכניות לגביהם – כל דבר שקשור לעתיד הילדים, החל מחינוך, דרך חסכונות, דרך אירועים שונים בחיים ועוד. זה נכון לגבי זוגות שבאים ממקורות דומים אך במיוחד עבור בני זוג שמגיעים ממקורות שונים לגמרי ורואים בדרך שונה את חינוך ילדיהם.
3. מזונות ומדור – כמה יש לשלם, מתי, איך, עד מתי וכדומה.
4. חלוקת רכוש וכסף – כיצד הרכוש יתחלק בין הצדדים, כשהכוונה היא גם לתכניות חסכון, עסקים משפחתיים, נכסים ועוד.
מלבד נושאים יש עוד מגוון נושאים שצריך להגיע בהם להסכמות בין הצדדים. אחרי שמגיעים להסכמות אפשר לפנות לבית משפט שיאשר את ההסכם. בית המשפט יאשר אותו במידה והוא יראה שמדובר בהסכם שאינו מפלה צד אחד על חשבון צד אחר, איננו פוגע בזכויות הילדים ואיננו מפלה אותם לרעה וכן אחרי שהוא יבחן שאכן ההסכם נחתם בהסכמה צלולה של שני הצדדים ולא במצב של כפייה כזו או אחרת של צד אחד על הצד השני.